Óvodai hiányzás = családi pótlék megvonás

2015.09.24 15:46

Óvodai hiányzás = családi pótlék megvonás

Újra változott a köznevelési törvény. 2015. szeptember 1-től már nem csak az iskolába járó gyermekek igazolatlan hiányzását bünteti az állam, hanem az óvodás korúakét is.

   

Az óvodába járást három fő ponton szigorították:

1. A 3 éves kort betöltött gyermeknek kötelező óvodába járnia. Az óvoda kivételt tehet azon gyermekek részére, akik a felvételtől számított fél éven belül töltik be a harmadik életévüket, feltéve, ha az óvoda minden 3 éves korú gyermeket már felvett és maradt még férőhely más gyermekek számára is.

2. A gyermeknek napi 4 órát kötelező óvodai foglalkozáson részt vennie. Amennyiben az igazolatlan hiányzás eléri a 20 napot, úgy a családtól megvonják a családi pótlékot.

Ha a gyermek az óvodai foglalkozásról távol marad, szülőnek igazolnia kell a mulasztás okát. A mulasztást igazoltnak kell tekinteni abban az esetben, ha

  • a szülő előzetesen bejelentette az óvónőnek, hogy gyermekét nem viszi az óvodába,

  • a gyermek beteg volt, és azt a házirendben meghatározottak szerint igazolja,

  • a gyermek hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni.

3. Az új törvénynek köszönhetően az óvodának jogában áll ellenőrizni, hogy a gyermek ténylegesen ott lakik, ahol a tartózkodási helye van a papírjai alapján. Így a szülőnek igazolni kell, hogy a gyermek ténylegesen ott lakik, amellyel bejelentették az óvodába. Ehhez igazolást a védőnő állít ki. Amennyiben 15 napon belül a szülő nem tudja igazolni a gyermek tényleges tartózkodási helyét, úgy akár a gyermek el is veszítheti férőhelyét.

                                                                                                   Fella

Ha tetszett a cikk, kérlek lájkolj

Olvass tovább...

Ikergyermekes szülők kontra egy gyermekes szülők - Igazságos a rendszer?!
Ki veheti igénybe a CsOkot ????
Július elején jön a CSOK (családok otthonteremtési támogatása)