Miért éri meg a cégeknek Gyesen lévő szülőt alkalmazni?

2015.07.05 22:48
Munkába visszatérő kismamák adókedvezmény

Gyesről vagy Gyedről a munkába visszatérés egyáltalán nem könnyű dolog. A gyermeket el kell helyezni óvodába, bölcsődébe vagy akár bébiszittert kell alkalmazni. Ezen kívül ott a munkahely, aki „kénytelen” átszervezni az alkalmazottak munkaköri feladatát és újabb munkahelyet kell, hogy biztosítson a kismama számára. Mégis van egy adókedvezmény, amely elég ösztönzést ad a cégeknek, hogy Gyesről vagy Gyedről visszatérő szülőket foglalkoztasson.

Az adókedvezmény Gyedben, Gyesben vagy Gyermeknevelési támogatásban - Gyetben részesülő vagy részesült szülőnek jár 45 hónapig, de maximum 3 évig.

A kedvezmény alapja a munkába visszatérő kismamák bruttó munkabére, de maximum 100.000 Ft.

A munkaadónak, tehát a cégnek az első két évben nem kell a 100.000 Ft után szociális hozzájárulási adót fizetnie a kismama után. Ami nem kevés, hiszen a fizetendő adó mértéke 27%. A harmadik évben pedig csak 14,5%-os adót kell fizetnie a 27% helyett.

Ahhoz, hogy a munkáltató érvényesíteni tudja az adókedvezményt a munkába visszatérő kismamáknak igazolást kell kérniük attól a folyósító szervtől, ahonnan a Gyed-et, Gyes-t vagy Gyet-et igényelték.

Nézzük példán keresztül:

Ha a munkába visszatérő kismama bruttó bére 265.000 Ft, akkor a kedvezményt a 100.000 Ft után megkapja a cég, tehát nem adózik. A maradék 165.000 Ft után 27%-os szociális hozzájárulási adót fizet a munkáltató.

Normál alkalmazott után 71.550 Ft-ot kellene fizetnie a munkáltatónak, Gyesről visszatérő kismama után viszont csak 44.550 Ft-ot.

Éves szinten 324.000 Ft-ot spórol.

Hát ezt már mindenki meggondolja!

                                                                          Fella

 

Ha tetszett a cikk, kérlek lájkolj

Olvass tovább...

Ikergyermekes szülők kontra egy gyermekes szülők - Igazságos a rendszer?!
Ki veheti igénybe a CsOkot ????
Július elején jön a CSOK (családok otthonteremtési támogatása)